Μεγένθυση γραμμάτων
Αλλαγή χρώματος γραμμάτων
Αλλαγή χρώματος γραμμάτων
Σμίκρυνση γραμμάτων

Οδηγός internet για αρχάριους - internet και ιστοσελίδες

Εδώ θα βρείτε γενικές γνώσεις για το διαδίκτυο και τις ιστοσελίδες.

Προώθηση Ιστοσελίδων Λεξικό Ορολογίας

Κάθε ιστοσελίδα χρειάζεται μία διεύθυνση (domain name) αυτή η διεύθυνση είναι της μορφής www.onoma-tou-site.gr.
• Το "www" (World Wide Web) ορίζει το διαδίκτυο.
• Το "onoma-tou-site" είναι προσωπική σας επιλογή προτείνετε να είναι "εύπεπτο" δηλαδή να είναι μία μικρή λέξη που να χαρακτηρίζει την εργασία σας μπορεί να είναι με ελληνικούς ή λατινικούς χαρακτήρες προτείνονται οι λατινικοί για θέματα συμβατότητας με όλους τους φυλλομετρητές (browsers).
• Η κατάληξη "gr" αναφέρετε σε γεωγραφική περιοχή και είναι το πιο συνηθισμένο αλλά υπάρχουν και άλλες καταλήξεις που αναφέρονται σε χαρακτηρισμό της εταιρίας π.χ. org (για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς), com - commercial (εμπορίκο) κ.α.

Ο εξυπηρετητής (server) είναι ένας υπολογιστής που είναι σε λειτουργία 24 ώρες την μέρα 365 μέρες τον χρόνο, και έχει αποθηκευμένες (φιλοξενεί) τις ιστοσελίδες (δυναμικές ή στατικές) και τη βάση δεδομένων. Όταν κάποιος πληκτρολογήσει την διεύθυνση (domain name) το διαδίκτυο αντιστοιχεί αυτή την διεύθυνση με το αρχείο της ιστοσελίδας, και έτσι παρουσιάζετε στην οθόνη του χρήστη.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει ένας εξυπηρετητής είναι:

Χώρος - Αποθηκευτικός χώρος που σας παρέχει για τα δεδομένα σας ο εξυπηρετητής (server). Μονάδα μέτρησης GB, MB ή άπειρο
Κίνηση δεδομένων (Trafic) - Το μέγεθος των δεδομένων που επιτρέπει στους επισκέπτες της ιστοσελίδας να μεταφερθούν ανά μήνα. Μονάδα μέτρησης GB, MB ή άπειρο
IP address (Διαδικτυακή διεύθυνση) - Είναι η προσωπική σας διεύθυνση (σαν το domain name) αλλά χρησιμοποιείτε μόνο από εφαρμογές. Σημαντικό αν ο εξυπηρετητής βρίσκετε στην Ελλάδα η IP είναι Ελληνική και αυτό σας δίνει προτεραιότητα στις μηχανές αναζήτησης (google, yahooo, κ.τ.λ.).
Συμβατότητα - Όταν επιλέγετε έναν εξυπηρετητή πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τον προγραμματιστή σας, γιατί δεν υποστηρίζονται από όλους τους εξυπηρετητές όλες οι εκδόσεις από τις γλώσσες προγραμματισμού.

Οι δυναμικές ιστοσελίδες για να αποθηκεύσουν τις πληροφορίες χρησιμοποιούν μία βάση δεδομένων. Μία βάση δεδομένων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις. Οι πιο συνηθισμένες είναι :

E-shop - Ηλεκτρονικό εμπόριο. 
Διαχείριση Αποθήκης - Λίστα με το στοκ, όπου αφαιρούνται οι πωλήσεις του e-shop αυτόματα, λίστες προμηθευτών με ιστορικό αγορών, κ.α. με άμεση πρόσβαση από οπουδήποτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς.
Πελατολόγιο - Μία λίστα με όλους τους αγοραστές σας που παρουσιάζει στοιχεία πελάτη, αποστολή, τζίρο, στοιχεία τιμολογίου, ιστορικό πωλήσεων κ.α. προσαρμοσμένα στην δική σας επιχείρηση.
Newsletter - Αποστολή μαζικών ενημερωτικών μηνυμάτων στο πελατολόγιο σας και στους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας με μία κίνηση.
Εορτολόγιο - Αποστολή εορταστικών μηνυμάτων αυτόματα σε όσους από το πελατολόγιο σας γιορτάζουν.
Ενημερωτικά άρθρα - Καθημερινή ανανέωση της πληροφορίας στην ιστοσελίδα.
Διαδραστικές εφαρμογές - Εφαρμογές προσαρμοσμένες στις ανάγκες της επιχείρησής σας όπου ο χρήστης μπορεί να δημιουργεί, να παραμετροποιεί, και να κάνει παραγγελία το αποτέλεσμά του.

Μία δυναμική ιστοσελίδα έχει την δυνατότητα παραμετροποίησης από τον διαχειριστή μέσω της πλατφόρμας διαχείρισης. Η πλατφόρμα διαχείρισης είναι μία ξεχωριστή ιστοσελίδα όπου έχει πρόσβαση μόνο ο διαχειριστής με τους προσωπικούς του κωδικούς και του δίνει την δυνατότητα να τροποποιεί όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν στην βάση δεδομένων.